Logo-ABK-NTD-v2_nieuweopzet

Onderhands aanbesteden:
Nieuwe kansen voor ondernemers en de overheid!

8ste editie - 27 november 2024 - Utrecht

Jubileumactie: 20% korting
Deze actie is geldig t/m 15 juni, wees er snel bij!

Benut de voordelen van Onderhands Aanbesteden

 • Circa 200.000 inkoopprojecten per jaar
 • 2/3 van alle overheidsinkoop
 • 65 miljard per jaar
 • 10% van nationale CO2 uitstoot

Aanbestedingskalender organiseert op woensdag 27 november 2024 voor de achtste keer de National Tender Day!

Het thema van dit jaar is al bekend: onderhands aanbesteden. Aanbesteden vraagt veel, maar biedt ook kansen! Dat geldt zeker als het gaat om onderhands aanbesteden. Maar liefst 2/3 van alle overheidsinkopen gebeurt onderhands. Naar schatting is dit zo’n 65 miljard euro per jaar! Dit biedt zowel overheden en ondernemers voordelen ten opzichte van Europese aanbestedingen.

Voordelen Ondernemers

 • Klein aantal inschrijvers: als je wordt geselecteerd is er weinig tot geen concurrentie
 • Sta je goed bekend, dan word je eerder geselecteerd
 • Na gunning zijn er mogelijkheden om te onderhandelen
 • Sneller proces en soepele omgang met de overheid
 • Kortere termijnen, wat veel tijd en geld scheelt

Voordelen Overheden

 • Eigen ervaringen met ondernemers mogen worden meegenomen bij het selecteren van ondernemers
 • Snelle en simpele beoordeling
 • Vrijheid bij het inrichten van de procedure
 • Sneller proces en soepele omgang met de bedrijven
 • Kortere termijnen, wat veel tijd en geld scheelt

In de praktijk worden deze voordelen niet altijd benut. Zonde eigenlijk. Want zowel overheden als ondernemers behalen de beste resultaten als ze samenwerken om de kansen van onderhandse aanbestedingen volledig te benutten.

De National Tender Day 2024 staat helemaal in het teken van het maximaliseren van deze (nieuwe) kansen. Tijdens deze dag horen overheden alles wat ze moeten weten om via een onderhandse aanbesteding een product te krijgen van goede kwaliteit voor een eerlijke prijs. Ondernemers ontdekken hoe ze via onderhandse aanbestedingen hun bedrijf kunnen laten groeien. Met als uitgangspunt dat samenwerking dé impuls is voor de beste resultaten.

10 redenen om deze dag niet te missen

voor ondernemers

 • Ontdek hoe de overheid werkt en inkoopt

 • Leer wat onderhands aanbesteden is

 • Tips om écht in beeld te komen bij de overheid

 • Advies om op voorkeurslijsten van overheden te komen

 • Topsprekers die jouw praktijk kennen

 • Naast diepgang in praktijkgerichte sessies óók fun

 • Leer hoe je beter met overheden kan samen werken

 • Netwerken met andere ondernemers en overheden

 • Alle kennis die je nodig hebt in één dag

 • Korting als je met collega’s komt

target_grow_idea_team_AdobeStock_563628685-[Converted]

voor overheden

 • Ontdek hoe je inschrijven makkelijker maakt

 • Leer hoe je beter inzicht kan krijgen en geven

 • Tips voor betere inkoop bij onderhands aanbesteden

 • Advies om sociale en duurzame ondernemers meer te betrekken

 • Topsprekers die jouw praktijk kennen

 • Naast diepgang in praktijkgerichte sessies ook fun

 • Leer hoe je beter met ondernemers kan samen werken

 • Netwerken met andere overheden en ondernemers

 • Alle kennis die je nodig hebt in één dag

 • Korting als je met collega’s komt

Rogier Rijkers

Dagvoorzitter National Tender Day 2024

Rogier is een expert in productinnovatie en digitale transformatie. Momenteel werkt hij aan een nieuw aanbestedingsplatform. Daarnaast is hij een ervaren dagvoorzitter van diverse congressen, over o.a. de bouw en overheidsopdrachten. Met zijn ervaring als congresleider en kennis van aanbestedingen is Rogier dé aangewezen persoon om deze dag in goede banen te leiden.

Rogier_Rijkers_1

Netwerkdag vol inspiratie

Dit jaar vindt in Utrecht de achtste editie van de National Tender Day plaats. Met een ambitieuze vernieuwde opzet. Het wordt een event waar inhoud en fun elkaar afwisselen. Een dag waar ondernemers en overheden elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen, ideeën opdoen en waardevolle contacten leggen. Het programma bestaat uit lezingen, interactieve workshops en netwerkbijeenkomsten. Kortom, een dag vol inspiratie en mogelijkheden om je netwerk uit te breiden. De praktijk staat centraal, dus je gaat met veel tips en adviezen naar huis die je de volgende dag in je werk direct kunt toepassen.

Sessies

Interactieve sessies met keuze uit aansprekende parallelsessies voor elke doelgroep.

Expertise

Inspirerende keynote speakers.

Doelgroep

Voor zowel inkopers als inschrijvers interessant.

Programma

Aansprekende parallelsessies

Na de plenaire start neem je deel aan 3 praktijksessies van ieder 45 minuten om jouw kennis te verdiepen. Er zijn sessies speciaal voor overheden/inkopers/opdrachtgevers en voor ondernemers/inschrijvers. Er is dus voor ieder wat wils. De sessies vinden parallel plaats en zoals de naam al aangeeft: de praktijk staat in de sessies centraal, dus je gaat met veel praktische tips en handige adviezen naar huis die je de volgende dag direct op het werk kunt gebruiken.

De eerste onderwerpen zijn bekend!


Praktijksessies voor ondernemers


Sessie:
Hoe werkt OA en hoe kom je op de shortlist?
Spreker: Kim Schofaerts van Schofaerts.nl, hét bureau voor aanbestedingsstrategie

Voor deelname aan onderhandse aanbestedingen moet je uitgenodigd worden door de aanbestedende dienst. Hoe zorg je ervoor dat jíj die uitnodiging krijgt - en niet jouw concurrent? Ontdek het in tijdens de praktische sessie van Kim Schofaerts. Zij vertelt je:

- Hoe onderhandse procedures verlopen;
- Waar je opdrachten kan vinden;
- Hoe je op de shortlist komt van gemeenten en ander aanbestedende diensten;
- Hoe je er voor zorgt dat je wordt uitgenodigd;
- Welke informatie over je bedrijf belangrijk is.

Na de sessie weet je exact hoe je de slagingskans om opdrachten binnen te halen verhoogt.


Sessie:
Slim inschrijven op OA met AI en ChatGPT
Spreker: Timo Martosatiman oprichter en eigenaar van Toekomstexperts en Chief AI Officer bij Holland Inkoop Professionals

Je hebt een uitstekend product of dienst tegen een aantrekkelijke prijs en je hebt aantoonbaar goede referenties. Toch word je niet vaak uitgenodigd voor onderhandse aanbestedingen. Dit komt simpelweg omdat je niet weet hoe je jouw aanbod overtuigend moet beschrijven. Een krachtige formulering van je aanbod kan echter een wereld van verschil maken en je kansen vergroten om opgemerkt te worden door aanbestedende diensten. Na deze empowerment workshop weet je hoe AI en ChatGPT je daarbij kunnen helpen. Elke deelnemer krijgt een handige handleiding ChatGPT.


Praktijksessies voor overheden

Sessie: Slim onderhands inkopen met AI en ChatGPT
Sprekers: Raphaël Wilson, specialist in datagedreven verandering bij Significant Insights en Fredo Schotanus, hoogleraar publieke inkoop bij Universiteit Utrecht en principal consultant bij Significant Synergy

In deze sessie hoor je hoe je AI en ChatGPT kunt gebruiken om je inkoopproces vooral bij onderhandse aanbestedingen te verbeteren, zonder dat je een expert in AI hoeft te zijn. Raphaël en Fredo laten onder andere zien hoe taalmodellen als ChatGPT een handig hulpmiddel kunnen zijn bij al het tekstgerelateerde werk. Omdat onder de drempels inkooptrajecten meestal minder complex zijn en inkoopdocumenten minder lang, werkt de toepassing van taalmodellen nog beter dan boven de drempels. Taalmodellen kunnen ook helpen bij het verzamelen van marktkennis en kennis over leveranciers, wat helpt bij de keuze wie uit te nodigen voor een meervoudig onderhandse procedure. Ook kunnen ze helpen bij het invullen van templates en het beantwoorden van vragen van leveranciers. Wil je als overheid een betrouwbare partner zijn, dan moet je er wel voor zorgen dat er verantwoord en transparant wordt ingekocht. Daarom krijg je in de sessie ook 10 handige richtlijnen voor het gebruik van AI-taalmodellen voor publieke inkoop. Deze kun je de volgende dag in je werk gelijk toepassen.

 

Sessie: De vereenvoudigde procedure bij onderhands inkopen
Spreker: Anke Stellingwerff Beintema advocaat gespecialiseerd in het (Europese) aanbestedingsrecht en het staatssteunrecht.

Voor de zogenaamde SAS-diensten (zoals onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijke dienstverlening en enkele juridische diensten) is een vereenvoudigde aanbestedingsprocedure mogelijk. Deze procedure kan je grotendeels zelf inrichten en ook inzetten bij de onderhandse inkoop van andere diensten, leveringen en werken. In de praktijk worstelen veel aanbestedende diensten met vragen als: “Hoe kan ik meervoudig onderhands aanbesteden?”, “Wat zijn de juridische risico’s?” en “Hoe werkt een vereenvoudigde procedure eigenlijk?” Anke geeft je in haar praktische en interactieve sessie antwoord op al deze vragen.
Na de sessie kan je zelf de principes van de vereenvoudigde procedure toepassen voor onderhandse inkoop.

Prijzen voor deelname

De National Tender Day is ontstaan doordat onze gebruikers graag met elkaar in contact komen. Ondernemers willen graag weten, wat de inkoper beweegt. Daarnaast wil de aanbestedende dienst/inkoper graag weten waar de inschrijver/ondernemer tegenaan loopt. 

20 jaar ABK = 20% korting!

€ 555

 • Elke tweede en volgende deelnemer van dezelfde organisatie ontvangt € 50,- korting
 • Niet geldig in combinatie met andere kortingsacties

Normale prijs

€ 695

 • Elke tweede en volgende deelnemer van dezelfde organisatie ontvangt € 60,- korting
 • ABK klanten ontvangen € 50,- extra korting

De jubileumactie is geldig t/m 15 juni 2024. Alle prijzen zijn exclusief btw (indien van toepassing voor jou) en inclusief lunch, consumpties, hapje en drankje na afloop en een certificaat van deelname. Je ontvangt de ABK klantenkorting indien je een betalende ABK gebruiker bent. De ABK klantenkorting geldt niet voor jubileumactie en/of vroegboek aanmelders. De kortingsacties zijn niet cumuleerbaar, tenzij anders aangegeven.

Inschrijven

Praktische informatie

DATUM

27 november 2024

LOCATIE

Van der Valk Hotel – Winthontlaan 4-6 in Utrecht

CONTACT

Heb je nog verdere vragen hebben over de dag of het programma? Neem contact op met de organisator Frans te Riele +31 (0)6 86 81 24 09 of KLIK HIER en stel je vraag!

Scroll to Top