Masterclass MVIO

Maatschappelijk Verantwoord Inschrijven & Ondernemen

EXCLUSIEF
Maximum van 12 deelnemers en per sector

Maak het verschil bij jouw volgende aanbesteding

De Nederlandse overheid koopt voor zo’n 100 miljard per jaar in. Zo’n gigantisch inkoopvolume heeft een enorme impact op mens en milieu. Daarom koppelt de overheid haar inkopen steeds vaker aan duidelijke maatschappelijke doelen. Ze streeft ernaar verantwoord opdracht te geven en in te kopen, wat bekend staat als Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Ook de politiek wil overheidsinkoop duurzamer en socialer maken. Er gaan zelfs stemmen op om dat verplicht te stellen. Over vijf jaar zou het zelfs zo kunnen zijn dat je geen overheidsopdrachten meer kunt winnen als je niet kunt voldoen aan de sociale en duurzame eisen.

Maatschappelijk Verantwoord Inschrijven & Ondernemen

Voor MVOI is een manifest opgesteld. Elke overheid die het manifest ondertekent, moet een actieplan opstellen met concrete doelen en een aanpak om deze te bereiken. Ondernemers krijgen hier minder aandacht. Terwijl elke onderneming die met de overheid zaken wil doen, te maken krijgt met deze ontwikkelingen. Daar komt bij dat elke aanbestedende dienst weer zijn eigen eisen heeft als het gaat om duurzaamheid en Social Return. Dat vraagt veel van ondernemers. Aan jou de taak om hierop in te spelen. Maar wat betekent duurzaam en sociaal voor jouw organisatie? Hoe organiseer je dat? Hoe zorg je ervoor dat de overheid niet om je heen kan? En juist voor jou kiest, omdat jouw aanbod duurzaam en sociaal is? Als je jezelf deze vragen stelt, is het tijd om onze training – die we met een knipoog naar de overheid ‘Maatschappelijk Verantwoord Inschrijven & Ondernemen’ (MVIO) hebben genoemd – te overwegen.

Programma

Vergaar relevante kennis
Je krijgt van twee enthousiaste docenten alle benodigde kennis om bij een volgende aanbesteding echt het verschil te maken. In slechts één dag leer je hoe je duurzaam en sociaal impact kunt hebben en hoe je daarmee opdrachten kunt winnen. Dat gebeurt aan de hand van onderwerpen als:

  • Wat is MVOI en hoe gaat de overheid daarmee om?
  • Welke ketenverantwoordelijkheid heb je zelf?
  • Met welke sociale aspecten (Social Return) moet je rekening houden?
  • Met welke milieu aspecten moet je rekening houden?
  • Hoe werken Green Deals?
  • Wat zijn de meest voorkomende fouten bij Social Return en duurzaamheid?
  • Hoe zit het met de wetgeving (CSRD)?

Leer zelf een Social Return plan en duurzaamheidsplan op te stellen
In onze training ga je ook zelf aan de slag. In de praktijk heeft iedere aanbestedende dienst eigen eisen ten aanzien van duurzaamheid en Social Return. Het is voor jou niet te doen om telkens weer te moeten reageren op nieuwe en veranderende vereisten. Daarom draaien wij de rollen om en leren wij je hoe je zelfstandig jouw eigen Social Return plan en duurzaamheidsplan kunt opstellen. Op deze manier neem jij het initiatief en ga je van reactief naar proactief handelen.

Het resultaat
Na het volgen van onze training zal je niet alleen meer kennis hebben opgedaan over Social Return en duurzaamheid. Je zal ook in staat zijn om zelfstandig een Social Return plan en een ketenanalyse met een duurzaamheidsplan op te stellen. Deze plannen kun je direct toepassen bij jouw volgende aanbestedingen en daarmee het verschil maken.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor ondernemers en hun medewerkers die ervaring hebben met het inschrijven op aanbestedingen en die:

  • Hun kennis op het gebied van duurzaamheid en Social Return willen vergroten, én
  • Hun kansen op het winnen van toekomstige aanbestedingen willen vergroten door middel van goed doordachte plannen voor Social Return en duurzaamheid.

Ook voor inkopers interessant
Door deze training te volgen, krijg je een inkijkje in de wereld van de inschrijvers. Je krijgt inzicht in de uitdagingen waarmee zij te maken hebben op het gebied van duurzaamheid en Social Return. Bovendien kun je direct peilen of de vragen die je stelt onnodige problemen veroorzaken. De trainers zullen oplossingen aandragen om je te helpen.

Kalender

Datum Plaats Duur Taal
03/07/2024Utrecht09.00-17.00NL

Prijs

€ 1.295 exclusief btw en inclusief lesmateriaal, lunch, consumpties, borrel na afloop en een certificaat. Kom je met je collega’s? Elke tweede en volgende deelnemer van dezelfde organisatie ontvangt € 100,- korting.

Exclusief

De Masterclass is exclusief in twee opzichten: er is een maximum van 12 deelnemers en per sector kan maar één bedrijf deelnemen. Dit om voldoende tijd te hebben om aan de Social Return- en duurzaamheidsplannen te kunnen werken. En om een dynamische en interactieve training te garanderen. Dus zorg dat je je snel aanmeldt!

Materialen

Vooraf aan de Masterclass ontvang je enkele interessante artikelen ter bestudering, zodat je optimaal voorbereid bent. Tijdens de Masterclass ontvangt het lesmateriaal. Aan het einde krijg je een certificaat van deelname.

Toon jouw nieuwe vaardigheden met het behaalde certificaat

Na het succesvol afronden van de training ontvang je een persoonlijk certificaat.

Heel geschikt als incompany

Wil je met jouw organisatie klaar zijn voor een sociale en duurzame toekomst? Dan is een incompany training iets voor jou. De training wordt dan volledig afgestemd op het kennisniveau en de vaardigheden van jouw organisatie. Een prima manier om tot een maatschappelijk verantwoorde mindset van jouw team te komen.
Bel ons via 06 86 81 24 09 of

Docenten

Kim Schofaerts

Kim Schofaerts

Als er één persoon is die enthousiast wordt van Social Return, is het Kim. Kim heeft sinds 1997 begeleiding geboden bij honderden inschrijvingen op aanbestedingen in verschillende sectoren en heeft een uitgebreide ervaring met diverse scenario’s. Haar advies- en trainingsbureau Schofaerts.nl is gespecialiseerd in maatschappelijke vraagstukken in het publiek-private domein. Tijdens haar periode als voorzitter MKB Den Haag (2016-2023) behartigde zij de belangen van het bedrijfsleven en zorgde ervoor dat zij inhoudelijk deskundige bestuursleden aantrok op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemen. Kim is lid van de Taskforce Aanbesteden van de gemeente Den Haag en heeft tevens zitting in de Nevi Ledenraad.

Thea Smid-Verheul

Thea Smid-Verheul

Thea is een enthousiast en gedreven inkoopprofessional, gedreven door het slimmer en goedkoper uitvoeren van processen, met sinds 2006 een warm hart voor duurzaam inkopen en Social Return. Thea startte in 2016 haar eigen haar eigen inkoopadviesbureau Twinkel.nu. Daarvoor werkte ze bij de gemeente Amersfoort en de gemeente Utrecht waar ze vele aanbestedingstrajecten heeft uitgevoerd en ook verantwoordelijk is geweest voor diverse innovaties op inkoopgebied. Thea adviseert altijd op pragmatische wijze over inkoop – en aanbestedingsprocedures en zoekt hierin naar creatieve oplossingen. Zo was Thea in 2011 de (mede) bedenker van de Social Return Bouwblokkenmethode. De SROI werkwijze die veel overheden gebruiken.

Inschrijving
Scroll to Top